FED Faiz Kararlarını Açıklamadan Dolar ve Euro Rekor Seviyeye Ulaştı!

FED Faiz Kararlarını Açıklamadan Dolar ve Euro Rekor Seviyeye Ulaştı!

Dolar, Merkez Bankası kararı öncesinde yükselişte. Fed tutanakları ve küresel ekonomik görünüm etkili. Piyasalar, faiz kararını bekliyor. TCMB'nin adımları yakından izleniyor.

Fed'in tutanaklarına odaklanılan küresel piyasalarda, Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi dolarda yukarı yönlü bir seyir devam ediyor. Fed'in tutanaklarında, bankanın gevşemeyeceğine dair sinyaller görülürken, politika duruşunda temkinli bir yaklaşım benimseneceği vurgulandı. Özellikle enflasyonun kontrol altına alınmasının zaman alabileceği belirtilirken, faiz indirimine yönelik aceleci adımların atılmayacağına dikkat çekildi. Bu tutanaklar sonrasında küresel piyasalarda pozitif bir hava hakim olurken, dolar endeksi 104 puanın altına geriledi.

Dolar Endeksi ve ABD 10 Yıllık Tahvil Faizleri

Fed tutanaklarının etkisiyle dolar endeksinde yaşanan gerileme sabah saatlerinde de devam ediyor. Dolar endeksi şu an itibarıyla 103,86 seviyesinde bulunurken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 4,31 ile eksi yönde seyrediyor.

Yerel Piyasalardaki Gelişmeler ve Merkez Bankası'nın Faiz Kararı

Yurt içinde ise dolar/TL kuru rekor seviyelere yükseldi. Dolar, 31 seviyesinin üzerine çıkarak tarihi zirvesini gördü. Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde doların yukarı yönlü hareketi devam ediyor. Piyasalar, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını yakından takip ediyor. Şubat ayında faiz oranlarının yüzde 45 seviyesinde sabit tutulması beklenirken, karar sonrası yayımlanacak metinler ve gelecek döneme ilişkin mesajlar büyük önem taşıyor.

TCMB Başkanı'nın Enflasyon Açıklamaları ve Fiyat İstikrarı

Yılın ilk enflasyon raporu toplantısında TCMB Başkanı Fatih Karahan, enflasyonun kontrol altına alınması durumunda politika faizinde sıkılaştırmaya gidilebileceğini belirtti. Karahan, enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından izlediklerini vurgulayarak, politika faizinin kalıcı fiyat istikrarına ulaşana kadar mevcut seviyede kalacağını ifade etti.

Dolar ve Euro Kurları

Dolar/TL kuru yeni güne 31,03 seviyesinde başlarken, aynı dakikalarda euro/TL 33,70 seviyesinden işlem görüyor. Serbest piyasada doların alış fiyatı 31,0230 lira, satış fiyatı ise 31,0250 lira olarak belirlenmiş durumda. Euro ise 33,7160 lira alış ve 33,7180 lira satış fiyatıyla işlem görüyor.